Workshop in de village
Door: Floor
Blijf op de hoogte en volg Floor
27 Maart 2007 | Oeganda, Kampala
Vorige week dinsdag was er dan even een ‘uitstapje’ naar de village. Budo ligt ongeveer een half uur ten westen van Kampala, en op weer een klein half uurtje lopen vanaf de bushalte (echt het platteland dus) vind je J.B. Green Hill College, een middelbare school waar Chris Lobbo een tijdje les heeft gegeven voordat hij bij BCDP kwam werken. Een paar weken geleden waren we hier al geweest om rond te kijken, en van de week hebben we er een hiv/aids-workshop gehouden voor de 300 (!) leerlingen die er rondlopen. De meeste kinderen zijn aidswezen en zitten er intern, en worden hutje-mutje in de slaapzalen gepropt: de stapelbedden bestaan uit drie lagen en op elke ervan liggen drie leerlingen.
Lesgeven gaat nog echt op de ouderwetse manier: leraren praten en leerlingen luisteren en herhalen, maar van echte interactie is niet echt sprake. De hoofdmeester loopt rond met een grote stok, die hij mag gebruiken om zijn leerlingen te slaan. Dat is wettelijk toegestaan, maar je mag maar op drie verschillende manieren straffen. Een ervan is het kind op de grond te laten liggen en flink tekeer te gaan. Ik had er geen behoefte aan ook de andere twee methodes te weten te komen, dus heb het gesprek op dat punt afgebroken. Meneer hoofdmeester zag er in elk geval ook uit alsof hij niet zou twijfelen; beide keren dat we hem hebben ontmoet kwam hij heel autoritair en niet sympathiek over.
De leerlingen kunnen met moeite in de Main Hall worden gepropt, maar er was natuurlijk no way dat we daar een paar uur lang een saai praatje gingen houden. Luid gesnurk en desinteresse zijn dan gegarandeerd. Dus op de jullie inmiddels wel bekende manier hebben we een interactief circuit met tien activiteiten in elkaar gedraaid en de enorme groep leerlingen in kleinere groepen van 25 tot 30 personen opgesplitst. Na een minuut of tien schoof elke groep door naar de volgende activiteit, zodat iedereen uiteindelijk alle onderdelen had gevolgd. Het circuit kende spelelementen en serieuzere onderdelen. Een greep uit de activiteiten: discussie en informatie naar aanleiding van vragen die de leerlingen aan het begin van de middag zelf hadden opgeschreven, uitleg over ABC (Abstinance, Be Faithful en Condom), opschrijven van slappe excuses om geen condoom te gebruiken, demonstratie over het juiste gebruik van condooms, en een heuse eigentijdse versie van het in de jaren tachtig bekende Ren-Je-Rot! Natuurlijk begon de middag veel later dan gepland (de lunch begon op het geplande aanvangstijdstip) en was het best lastig om alles honderd procent soepel te laten verlopen, maar al met al was ook deze workshop weer enorm geslaagd. Niet alleen volgens de docenten, maar ook volgens de leerlingen, die redelijk uitgelaten over het terrein rondliepen. Dat neemt echter niet weg dat 300 deelnemers wel heel erg veel is, dus dit moet geen gewoonte worden, maar het was wel weer leuk om een keer gedaan te hebben!
28 Maart 2007 - 09:33
Imke:
Ik lees net je bericht op de waarbenjij en zag dat je ook in Kampala zit. Ik ook en ik dacht, misschien is het leuk een keer een drankje ofzo te doen? Mijn nummer hier is: 0774 854961. Kijk maar of je het leuk vindt.
Groetjes Imke
28 Maart 2007 - 12:24
Tirza:
Jee wat goed man, dat je dat hebt gedaan. Bizar contrast: kom zelf net terug van een bezoek aan de onderwijsinspectie. Ging o.a over wat belangrijke criteria zijn waar je op moet letten in de beoordeling van scholen. Daar kan jij je ook van alles bij voorstellen... -
29 Maart 2007 - 08:00
Paul Poolman:
hartelijk dank voor je kaart. gaat goed met me. hebben je berichten gelezen. ben met ger bezig op de pc.
veel succes met alles. ger en paula.