Massale vaccinatiecampagne - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu Massale vaccinatiecampagne - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu

Massale vaccinatiecampagne

Door: Floor

Blijf op de hoogte en volg Floor

18 November 2006 | Oeganda, Kampala

Dit bericht is ook te lezen op de Kidogo-website: http://www.kidogo.org/weblog.

In de afgelopen maand zijn in Banda minimaal twaalf kinderen overleden aan de mazelen, waarvan een erg groot aantal in zone B3, een van de zones van Banda die er het slechtst aan toe is. Aangezien er in het hele land slachtoffers zijn gevallen, is de overheid een nationale campagne gestart die afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag ten uitvoer werd gebracht. Ook in Banda is er hard aan gewerkt zo veel mogelijk kinderen onder de vijf jaar te vaccineren en tegelijkertijd van een wormenkuur en vitamine A te voorzien.

Deze actie is de eerste sinds ik twee dagen eerder als Kidogo-vrijwilliger was begonnen. De ontvangst van alle BCDP-medewerkers was ontzettend hartelijk. Stuk voor stuk verwelkomden ze me enthousiast en de oprechtheid van elk van hen is iets dat ik niet snel zal vergeten. Wat ook meteen al erg duidelijk werd, is de enorme gedrevenheid van de mensen. Ondanks de slechte omstandigheden in de wijk, waar ook de BCDP-mensen wonen (of misschien juist daardoor), is de motivatie iets aan de situatie te verbeteren enorm. De komende maanden zal ik me vooral richten op het verzamelen van zo veel mogelijk informatie over de organisatie en met de mensen van BCDP mee het veld in gaan.

Planning was om 9 uur met vaccineren en het uitgeven van pillen te beginnen, maar meteen was al duidelijk dat dit niet zou gaan lukken omdat de vaccins nog niet waren gearriveerd. Uiteindelijk dan toch rond 11 uur met ongeveer 10 personen (arts, verpleegkundigen, BCDP-vrijwilligers uit Uganda en Nederland) en al het materiaal vertrokken naar B3, waar onder een afdakje een primitieve post werd opgezet. Enkele CDW’s gingen de huizen in de zone langs om zoveel mogelijk mensen te informeren en overtuigen van het nut van de vaccinatie. Niet eenvoudig, want niet alleen zijn de kinderen bang voor de naald, maar veel mensen geloven dat een vaccinatie een lamme arm tot gevolg heeft.

De uitvoering verliep uiteraard op Afrikaanse, ongeorganiseerde wijze. Geen rijen, veel gedrang. En soms echt drama: zodra een kind begon te huilen omdat het een naald in het vizier kreeg, begon de rest mee te doen. Sommigen moesten door twee volwassenen worden vastgehouden of meegesleept en zelfs dan was het nog moeilijk vaccineren. Enkele kinderen wilden vooral stoer doen voor vrienden en kwamen met opgestroopte mouwen aan. Veel oudere jongens en meisjes kwamen met kleine broers en zusjes op de rug aan en probeerden ze zo goed en kwaad als mogelijk gerust te stellen.

In drie uur tijd zijn uiteindelijk meer dan 200 kinderen gevaccineerd en van een wormenkuur en vitamines voorzien. Een erg interessant begin van mijn tijd bij BCDP!

Floor

Momenteel werk ik in Uganda, in Banda, een van de sloppenwijken van Kampala. Hierbij word ik ondersteund door Stichting Kidogo (http://www.kidogo.org). Als je contact wilt opnemen: Postbus: Floor Verbeek P.O. Box 36330 Kampala Uganda Telefoon: +256 77 43 68 971 Houd deze pagina in de gaten en je weet alles!

Actief sinds 27 Juni 2006