Tada: het wordt Uganda! - Reisverslag uit Zoetermeer, Nederland van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu Tada: het wordt Uganda! - Reisverslag uit Zoetermeer, Nederland van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu

Tada: het wordt Uganda!

Door: Floor

Blijf op de hoogte en volg Floor

24 Augustus 2006 | Nederland, Zoetermeer

Het is niet te geloven, maar inmiddels weet ik dan wat mijn bestemming op het Afrikaanse continent gaat worden: Uganda! Voor de geïnteresseerden: gespeld met een U en niet met een Oe, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen.

Na een tijdlang geduldig wachten op een reactie op mijn sollicitatie in Ghana (we hebben het tenslotte over Afrika nietwaar) toch maar besloten om ergens anders actie te ondernemen. Het was sowieso al heel erg moeilijk om te kiezen tussen beide plaatsingen, dus het feit dat het uiteindelijke project als nummer 2 op mijn lijstje stond, wil niet zeggen dat het minder leuk is!

De reactie liet deze keer niet lang op zich wachten (zou dat te maken hebben met een Nederlandse aan de andere kant van het e-maillijntje?!), en in oktober of november gaat het dan toch echt allemaal gebeuren.

WAT gaat er dan precies gebeuren? Nou, dat is nog niet helemaal duidelijk, maar BCDP (Banda Community Development Programme), waar ik me voor ga inspannen, is een Ugandese niet-gouvernementele organisatie die werkzaam is in Banda, een van de sloppenwijken van de hoofdstad Kampala. Er wonen ongeveer 20.000 mensen van verschillende etnische, tribale en religieuze afkomst. Veel van de bewoners zijn vluchtelingen uit door oorlogen getroffen gebieden in Noord en Oost Uganda. Waar ik overigens niet van plan ben heen te gaan, het noorden en het oosten, misschien dat dit sommigen van jullie geruststelt….

Doelstelling van BCDP is om de levensstandaard in de wijk te verbeteren door mensen te activeren en projecten te implementeren op het gebied van gezondheid, onderwijs, financiën en water & sanitair. En met die laatste ga ik me bezighouden. Wat ik ervan heb begrepen, is dat de latrines die een jaar of tien zijn aangelegd op instorten staan, naast het feit dat een aantal ervan ook tot de nok toe vol zit…. Hoog tijd om daar iets aan te doen dus! Daarnaast moet de manier waarop de drinkwatervoorziening momenteel plaatsvindt worden herzien, en is er grote behoefte aan een afwateringssysteem voor regenwater, want op het moment stroomt alles (dus niet alleen regenwater…) door de ‘straten’ van Banda. Erg smerig en vooral ook erg ongezond….

Meer details over het project, woonruimte, kosten, reismogelijkheden (Uganda schijnt een schitterend groen land te zijn, met bergen, thee- en bananenplantages, gorilla’s en chimpansees) enz. hoop ik binnenkort te krijgen, ongetwijfeld valt er in Nederland al van alles voor te bereiden. Overigens ga ik niet alleen: Maureen, een hele leuke meid die ik ken van de ICA-training, gaat ook voor BCDP werken, maar dan op het gebied van gezondheidszorg. We zullen waarschijnlijk niet dagelijks met elkaar te maken hebben, maar het is wel fijn om af en toe wat hoogte- en dieptepunten te kunnen delen, en misschien dat we ook samen wel het een en ander zullen organiseren.

Tot later, als ik meer weet :-)

• 24 Augustus 2006 - 14:30

Tessa:

Uit heeeeeel betrouwbare bron! ;-)
    Succes meid, te gek dat het nu nog concreter wordt en snel dichterbij komt!

• 25 Augustus 2006 - 10:20

Brotha:

Waar dat U-ganda dan ligt is mij vooralsnog onduidelijk. Zal wel bij Oe-ganda in de buurt liggen ofzo... Hoe dan ook, veel plezier bij de gorilla\'s!

• 27 Augustus 2006 - 11:37

Karin:

Te gek, Floortje! Nu kan de voorpret beginnen!Inderdaad wel een fijne gedachte dat je niet in een oorlogsgebied zit...

• 30 Augustus 2006 - 16:22

Karin Sr. :-):

Eindelijk tijd om al je superinteressante info te lezen. Spannend hoor allemaal. Ik vind je echt heel erg dapper! Kick ass!!!b

• 04 September 2006 - 20:10

Jenny:

He die Floor,
    Kleine wijziging van plan dus maar het klinkt goed! Ben je toch weer PM :)
    Veel plezier met de voorbereidingen en we'll be in touch (14-28 Sept op vakantie)....

• 06 September 2006 - 06:02

Nouk:

Hey girlie! Geweldig nieuws! Forge your own path! Puzzelstukjes in elkaar zeg maar. Succes met de planning en we will meet in Uganda..