Banda
Door: Floor
Blijf op de hoogte en volg Floor
13 November 2006 | Oeganda, Kampala
Een eerste rondleiding door de wijk, die eruit ziet zoals ik had verwacht, dus mijn eerste reactie was zeker geen schrik dat ik hier het komende jaar moet doorbrengen :-) Meeste indruk deze ochtend maakt Fatima, een vrouw die ergens achter in de wijk in haar eentje een schooltje heeft opgezet. Er zijn wel enkele leraren, maar voor het lesmateriaal en het gebouw zorgt ze helemaal zelf. De les wordt door onze komst onderbroken, een hele rits kinderen ´mzungut´ ons toe en komt ons lachend begroeten. En het indrukwekkende van dit alles is dat Fatima, ondanks meerdere bezoeken van Edith, nog nooit om hulp (lees: geld) heeft gevraagd.
We lunchen in een hip lokaal tentje met traditioneel eten (geen kaart; er is matoke, rijst, zoete aardappel, chapatti of posho met vlees, vis of groente) en gaan in de middag naar B1, een van de zones van Banda (er zijn er 11) die er het slechtst aan toe is, en vallen midden in een vergadering van de vrouwen van de wijk. De bedoeling is een kralen-business op te zetten; de vrouwen maken van afvalpapier allerlei verschillende kralen, die ze op de Europese markt willen brengen. Tijdens de vergadering wordt uitgelegd hoe er een gezamenlijke bankrekening zal worden geopend en de daarbij horende praktische zaken geregeld. De vrouwen luisteren, geven hun commentaar en gaan ondertussen rustig door met het voeden van hun kind en het maken van kralen. Wat echt heel erg opvalt, is het gevoel van saamhorigheid onder de vrouwen, en de kracht die van de groep uitstraalt. Vreemd is het dat de mensen opstaan en klappen als wij binnenkomen; we krijgen een ‘ereplaatsje’naast de voorzitster van de vergadering zodat we alles prima kunnen volgen. Ook even geprobeerd een kraal te maken, maar dat valt vies tegen!
Al met al een prima eerste dag, en een goede indruk gekregen van BCDP en het initiatief in de wijk. Heel fijn om eindelijk alles te zien en mee te maken, en helemaal gemotiveerd om daadwerkelijk aan de slag te gaan!
13 November 2006 - 14:34
Christel:
Wat leuk en ook mooi om te lezen. Je gaat er goed werk doen, Floor!
Liefs, Chris -
13 November 2006 - 15:02
Sonia:
What a nice first impression! That's highly motivating!