Evaluatie BCDP in 2006 - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu Evaluatie BCDP in 2006 - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu

Evaluatie BCDP in 2006

Door: Floor

Blijf op de hoogte en volg Floor

16 December 2006 | Oeganda, Kampala

De afgelopen weken geen nieuws van deze Kampalees; dat komt omdat we heel erg hard aan het werk zijn geweest! Niet alleen is de brochure met info over BCDP (bestemd voor de mensen in de wijk) bijna klaar; ook de organisatie voor het kinderkerstfeest van volgende week is in volle gang. Dat gaat een leuke mix van Ugandese kerstmuziek en oer-Hollandse kinderspelletjes worden voor 200 kinderen (gepland, waarschijnlijk worden het er veel meer…) die eigenlijk nooit een echte kerst kennen. Volgende week meer hierover! Ook is er een inventarisatie van de problemen met de bestaande waterkiosken gemaakt (die voor de latrines volgt komende week) en zijn de nieuwe volleybalpalen in de maak.

Daarnaast hadden ze bij BCDP bedacht dat het jaar bijna ten einde is en er dus een evaluatie van het functioneren van de organisatie in het afgelopen jaar moest plaatsvinden, evenals een planning voor 2007. Idee (van BCDP) was dat door Madam Edith te laten organiseren, maar die heeft het druk genoeg met andere dingen en wil zich langzamerhand toch terugtrekken om zich op Mountbatten (het bedrijf van Reinier en haar) te gaan richten. En bovendien lopen er nu twee mzungus rond met een prima ICA-training achter rug, die zo’n activiteit best op zich kunnen nemen.

En zo kwam het dat Madam Floor en Madam Maureen gister (vrijdag 15 december) hun eerste participatieve evaluatie-workshop hebben gegeven, samen met project coördinator Chris K.

Afgelopen woensdag het hele draaiboek uitgedacht en kort met Edith besproken om te kijken of er geen blunders in zaten, maar dat bleek enorm mee te vallen. We wisten de technieken waarmee we ongeveer een half jaar geleden kennis hebben gemaakt redelijk moeiteloos weer naar boven te halen, compliment voor ICA dus voor de manier waarop de kennis is overgebracht!

Gisterochtend besteed aan het maken van meer dan 15 flipover-vellen met tekst en tekeningen (lekker kleurrijk, helemaal ICA). Vervolgens was het afwachten hoe veel van de 35 personen die waren uitgenodigd er zouden komen opdagen. Bedoeling was om 15.00 te beginnen, maar uiteraard was er op dat tijdstip geen hond te bekennen. We wisten het van te voren (bij elke vergadering gaat het er op precies de zelfde manier aan toe), maar na meer dan een uur wachten hadden we er helemaal geen zin meer in. Uiteindelijk om 16.30 toch van start gegaan met de 12 mensen die inmiddels waren gearriveerd. Iedereen zat er volkomen ongeïnteresseerd bij en wilde ook zo snel mogelijk weer weg in verband met een bruiloft, ook niet echt bevorderlijk voor onze motivatie, dus tijd om iedereen na een paar inleidende praatjes en speeches eens lekker wakker te schudden met een energizer. Best een spannend moment, omdat je een groep volwassen mensen met uiteenlopende functies (van schoonmaker tot voorzitter) een domme oefening moet laten doen en geen idee hebt hoe ze daarop zullen reageren. Iedereen in een kring hun naam in de lucht laten schrijven, eerst met hun vinger, daarna met neus, hoofd, elleboog, voet en heupen. Heel komisch om te zien, en gelukkig een succes, getuige de lachbuien die tijdens de oefening ontstonden.

Vervolgens deel een van de middag: de successen van het afgelopen jaar. Iedereen kon alles wat ‘ie wilde op de flipovers opschrijven (voor elk van de subcommittees en BCDP in het algemeen een apart vel), met elkaar in discussie gaan enz. Na de slappe start van de middag was het erg leuk om te zien hoe serieus deze activiteit wordt genomen en hoe snel de vellen helemaal stonden volgeschreven. Inmiddels waren er 17 deelnemers, niet bepaald een goede vertegenwoordiging van de bevolking van Banda, er waren bijna alleen maar mensen van BCDP zelf, maar dat is een ander verhaal waarmee we in de toekomst iets moeten gaan doen. In elk geval genoeg actie, die na de pauze werd voortgezet met opnieuw een energizer (Afrikaanse regendans, zie foto, ook deze weer een groot succes) en een sessie over de zaken die in 2006 niet zijn bereikt (op de zelfde manier als de successen). Daar kwam nog meer materiaal uit dan uit de eerste sessie!

Laatste deel van de middag bestond uit het bepalen van ieders prioriteiten op elk van de zeven gebieden. Achteraf gezien kwam deze activiteit niet helemaal uit de verf, omdat de uitleg blijkbaar niet duidelijk genoeg was, hoewel de uiteindelijke resultaten toch zeer interessant en bruikbaar zijn voor de volgende bijeenkomst. In elk geval was het heel komisch om te zien dat mensen hier blijkbaar niet weten wat stickertjes zijn en hoe die werken. Iedereen had een strookje met rode en groene stickertjes (prijsetiketjes die we de avond van tevoren braaf groen en rood hadden zitten kleuren), die over de vellen moesten worden verdeeld. Eerst moest sommigen het principe worden uitgelegd: een papiertje dat plakt en een strookje er achter waarvan je het af moet halen. Vervolgens gingen ze op eigen wijze te werk door eerst alle stickertjes (met achterkant) los te scheuren en ze vervolgens van die kleine achterkantjes af te peuteren, erg lastig. Binnen no-time lag de hele ruimte bezaaid met papiertjes. Maar goed, ze hadden er wel lol in :-) .

Meest ongelooflijk was nog wel dat we ondanks de late start maar een half uur waren uitgelopen ten opzichte van de oorspronkelijke planning, dus iedereen was blij met de time-keeping (waar ze zelf echt heel slecht in zijn) en kon naar de bruiloft. We kregen een hoop complimenten voor de organisatie, voorbereiding en uitvoering, en iedereen was blij met de resultaten. Over twee weken volgt het tweede deel: het maken van plannen voor het komende jaar. Daar gaan we ook weer iets leuks voor verzinnen!

Dit succes van de eerste echte eigen workshop gevierd met een lekkere pizza in een echt restaurant, we vonden dat we dat wel verdiend hadden. Niet alleen was de middag een succes, het was bovenal ontzettend leuk om te doen en we verheugen ons nu al weer op de volgende keer!

• 18 December 2006 - 12:16

Christel:

Hee Floor!
    Dat ziet er professioneel uit zeg! helemaal super. :-)

Liefs, chris

• 19 December 2006 - 12:28