De Youth Truck - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu De Youth Truck - Reisverslag uit Kampala, Oeganda van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu

De Youth Truck

Door: Floor

Blijf op de hoogte en volg Floor

15 Januari 2007 | Oeganda, Kampala

De mensen die bij de strategische planning (zie vorige bericht) aanwezig moeten zijn, mogen een voorbeeld nemen aan de jeugd: zaterdag stond een dagvullend seminar over keuzes maken en HIV/aids voor jongeren op het programma, en op het geplande begintijdstip waren er al een stuk of tien personen aanwezig!

Het Recreation subcommittee heeft ervoor gezorgd dat de Youth Truck langskwam: een volledig uitgeruste grote bus, gerund door PCY (Promotion of Children and Youth) en het Ministerie voor Gender, Arbeid en Sociale Ontwikkeling in samenwerking met twee Duitse organisaties en een team van drie kundige, Ugandese facilitators. Voor de jeugd is er weinig te beleven in Banda, maar er leven wel allerlei vragen over zaken als HIV/aids, zwangerschap onder jongeren, etc. De dag was bedoeld om een stuk of dertig Banda-bewoners van tussen de zestien en vijfentwintig bewust te maken van de keuzes die ze in hun leven maken en de positieve en negatieve consequenties die deze keuzes kunnen hebben, met HIV/aids als thema. Dit alles gebeurde aan de hand van de film ‘Life Choices’, daaruit voortvloeiende discussies en activiteiten als gezamenlijk nadenken over mogelijkheden en het aangeven van kritieke beslissingen, en een kleine workshop. Al met al een ontzettend interactieve dag waarop hard is gewerkt door de deelnemers, heftig gediscussieerd en veel ideeën zijn uitgewisseld.

Dit klinkt misschien nogal erg vaag, dus ik zal voor de geïnteresseerden een voorbeeld geven. In het filmpje moet een jong schoolmeisje de keuze maken tussen twee jongens: een boda-boda-jongen die haar mee naar de kroeg wil nemen, en een klasgenoot die haar voor een voetbalwedstrijd uitnodigt. Uiteraard probeert een vriendin haar keuze te beïnvloeden. De groep deelnemers moest aan de hand van de positieve en negatieve kanten (zie foto Keuzes) die aan beide mogelijkheden kleefden een beslissing voor een van de twee maken (in dit geval de boda-boda-kerel), en het meisje belandt in de kroeg, waarna ze aan zaken als dronkenschap, onbeschermde seks, HIV en zwangerschap wordt blootgesteld. Vervolgens was het aan de groep om door middel van gele en rode kaarten aan te geven op welke punten bij de jongen en het meisje belletjes moesten gaan rinkelen. Uiteraard ontstond een discussie, die nog werd verhevigd door de stelling die werd neergezet: als een jongen cadeautjes en drankjes aan een meisje geeft, moet zij terugbetalen met seks. De discussie werd zelfs serieus voortgezet in de lunchpauze, die bestond uit een flink bord matoke, posho, rijst, aardappelen, bonen, ‘flubbervlees’, groente en jus, en door iedereen naar binnen werd geschoven alsof ze in geen weken hadden gegeten, terwijl Mo en ik na heel hard werken toch echt maar een half bord van het zeer lekkere prutje weg kregen.

Over voetbal moet trouwens nog iets gezegd worden, ik geloof dat ik dat tot nu toe nog niet heb gedaan. Of iemands weekend goed is geweest, hangt helemaal af van wat zijn of haar team heeft gedaan. En dan hebben we het over Engels voetbal. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. De meeste vrouwen zijn voor Arsenal, de mannen zijn verdeeld over Arsenal, Manchester United en Chelsea. Uiteraard is het helemaal goed als je uit Nederland komt, want dan kom je uit het land van Van Persie (waarvan we de hele tijd uitleggen dat het een vuile verkrachter is), Van der Sar en Van Nistelrooij (hoewel inmiddels verhuisd naar Madrid) en dat zijn natuurlijk enorme sterren. Echt heel apart. In elk geval heb je altijd een gespreksonderwerp, of je nou op de markt bent, op je werk, in de winkel of achter op een boda zit.

De middagsessie werd afgesloten met wat algemene informatie over het faciliteren van een bijeenkomst over het een of ander: de dingen waarop je moet letten en vooral hoe je moet communiceren. Ontzettend leuk en nuttig, want de bedoeling is dat de geselecteerde groep jongeren de boodschap van de dag gaat doorgeven aan de rest van de jongeren in Banda. ’s Avonds werden op straat nog wat films ‘van algemeen belang voor de gemeenschap’ vertoond met de strekking ‘schaam je niet voor je ouders’, ‘doe aan veilige seks’ enz. Een erg leuke dag, en het is de bedoeling om een keer per maand een soortgelijke bijeenkomst te organiseren. De Youth Truck kan maar een paar keer per jaar langskomen in verband met hun drukke schema, maar waarschijnlijk kunnen Chris L., Mo en ik samen met David, een van de facilitators vandaag die in de buurt woont, zelf ook wel een ochtend of middag in elkaar draaien. De interesse van de jeugd is er in elk geval, en wij vinden het ontzettend leuk om te doen!

Overigens is de Youth Truck vrijwel nooit in Kampala actief, maar vaak in de legere delen van het land, met name in het noorden. Aangezien de aanpak enorm interactief is, helemaal à la ICA en in ons straatje, is de kans wel aanwezig dat we een keer ‘up-country’ mee mogen om te zien hoe het programma er in de rest van het land uit ziet. Niet alleen wordt er voorlichting over aids gegeven, maar ook over andere ziektes, wordt er aan counseling gedaan en worden er workshops gegeven over inkomensgenererende activiteiten. Misschien kunnen we zelf ook wel een stukje mee faciliteren, zou heel leuk zijn! Het aanbod staat in elk geval, vervoer is er natuurlijk in de vorm van de truck en een overnachtingsplaats en een bordje matoke is altijd wel te regelen, dus wie weet cruisen we binnenkort een keertje met de gele truck de Ugandese binnenlanden in…

• 15 Januari 2007 - 15:24

Christel:

Da's nou nog eens nuttig bezig zijn!

x Chris

• 15 Januari 2007 - 15:40

Sonia:

mmmmm... maybe there's a connection between people not attending the meetings or being two hours late... and FOOTBALL?! Or are you taking the football schedule into account when organizing meetings? ;-)

• 16 Januari 2007 - 09:19

Case:

tsja...van persie heeft gewoon cadeautjes gegeven!..dus...