Artikeltje in de plaatselijke krant - Reisverslag uit Zoetermeer, Nederland van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu Artikeltje in de plaatselijke krant - Reisverslag uit Zoetermeer, Nederland van Floor Verbeek - WaarBenJij.nu

Artikeltje in de plaatselijke krant

Door: Floor

Blijf op de hoogte en volg Floor

27 Oktober 2006 | Nederland, Zoetermeer

Nog net op de valreep voor vertrek heeft het Streekblad, het Zoetermeerse huis-aan-huisblad (na actie van Be), vandaag een artikel aan mijn ‘missie’ gewijd. Met dank aan Larissa Backx voor de tekst en Ed Dewaerheijt/Streekblad voor de foto. Zou ik nog over straat kunnen zonder herkend te worden?!
___________________________________________

EEN JAARTJE WERKEN IN OEGANDESE SLOPPENWIJK

Door Larissa Backx
Foto: Streekblad/Ed Dewaerheijt

ZOETERMEER - De rode aarde van Afrika weer terugzien. Daar kijkt Floor Verbeek halsreikend naar uit. Aanstaande zondag zal zij voor twaalf maanden naar Oeganda vertrekken om daar vrijwilligerswerk te gaan verrichten.

Afrika is geen onbekend terrein voor Floor (31). ‘Ik heb gestudeerd aan de universiteit in Johannesburg in Zuid-Afrika,’ vertelt ze. Ook heeft Floor een training in Zuid-Afrika gevolgd in het geven van Engelse les aan de vluchtelingen daar. Floor: ‘Tijdens deze training kwam ik erachter dat ik iets wilde betekenen voor mensen die het minder getroffen hebben dan ik.’ Daarom zei de in Zoetermeer opgegroeide Floor afgelopen jaar haar baan op, verliet haar woning in Eindhoven en trok weer terug in bij haar moeder in Zoetermeer. ‘Vanaf dat moment heb ik me helemaal gericht op de voorbereidingen voor mijn verblijf in Kampala, de hoofdstad van Oeganda, dat in het midden van Afrika ligt.’

Floor gaat werken bij BCDP (Banda Community Development Programme). Dit is een lokale organisatie in Banda, een van de sloppenwijken van Kampala. ‘In de sloppenwijk met ongeveer 20.000 inwoners zal ik me gaan inzetten voor de verbetering van drinkwater- en sanitaire voorzieningen,’ vertelt ze. Deze hulp is hard nodig, want er overlijden momenteel veel mensen in Banda als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden in de wijk. Floor: ‘Veel van de inwoners van de sloppenwijk zijn vluchteling uit de door oorlog getroffen gebieden in het noorden van het land.’ De inwoners dragen vaak geestelijke en lichamelijke littekens met zich mee, doordat zij van jongs af aan als kindsoldaat of seksslavin ingezet zijn.
Ondanks de droevige dingen die Floor te zien zal krijgen, is ze erg enthousiast. ‘Uit mijn ervaring met de Afrikaanse bevolking heb ik gemerkt dat de mensen heel open en vriendelijk zijn. Dit terwijl ze zelf vaak in grote armoede leven.’
Floor heeft bij de Afrikaanse bevolking altijd het gevoel alsof ze thuiskomt. Ze heeft een enorme interesse voor andere culturen. ‘Gelukkig houd ik naast mijn vrijwilligerswerk ook nog wat tijd over om rond te reizen in Oeganda.’ Vorige week heeft de Zoetermeerse al een afscheidsfeest gegeven voor vrienden en familie. ‘Ik ben helemaal klaar voor de reis naar Afrika en niets houdt mij nog tegen!’
____________________________________________

• 27 Oktober 2006 - 13:24

Karin:

Heeeee wat ongelofelijk gaaf zeg! Maar eerlijk gezegd niet meer dan normaal; zo'n stoere actie verdient bekendheid.Heel veel suc6 lieve Floortje!!! Tot snel...

• 27 Oktober 2006 - 13:27

Hannah De Vries:

Floor,
    Wat interessant om te lezen wat je allemaal aan het doen bent, en dat allemaal door het lenen van een fiets... Ik vind het ook leuk dat ik nu weet hoe je er uit ziet!
    Heel veel succes en ik blijf je volgen.
    Hartelijke groet vanuit een zonnig Enschede.

(de fiets is inmiddels gestolen, de tassen hadden ze er af gehaald en achtergelasten, jammer)

Hannah de Vries

• 27 Oktober 2006 - 13:32

Christel:

Helemaal super, Floor! Ik zluit me bij Karin aan! :-)