Huuske
Door: Floor
Blijf op de hoogte en volg Floor
11 Januari 2007 | Oeganda, Kampala
De verhuizing zelf vond heel strategisch (ahum) op 1 januari plaats, dus ergens tegen 15.30 ging de eerste rit van Edith en Reinier de goede richting op. Aangezien Edith en Reinier zo’n beetje het centrale punt voor de ICA-vrijwilligers in Kampala zijn (ze wonen hier nu een kleine twee jaar en hebben in die tijd heel wat mensen zien komen en gaan), wordt hun staff quarter misbruikt als opslaghok van allerlei spullen die door onze voorgangers zijn achtergelaten, en hun auto in de strijd gegooid om al die troep weer een nieuw onderkomen te geven. Wel heel fijn natuurlijk, want onder de erfenis bevonden zich onder andere een koelkast, matras, tafel en wat keukenspullen, zodat niet alles nieuw gekocht hoefde te worden. Er zijn overigens wel gemeubileerde huizen te huur, maar niet voor mzungu-vrijwilligers met een beperkt budget die de donaties van hun vrienden, familie en kennissen niet willen misbruiken om er zelf al te comfortabel bij te gaan zitten. Hoewel het hier zeer zeker niet slecht toeven is en er zelfs een kamer is voor logés… De rest van de inboedel is gescoord op Ggaba Road en bij een klein timmermanszaakje verderop. De gordijnstof komt uit een winkeltje met heel veel kleurige Afrikaanse stoffen in de stad en is tot (soort van) gordijn gemaakt door het naaimeneertje in Banda. Een boost voor de lokale economie dus, deze verhuizing :-) Overigens hoefde er niets meer aan de flat te gebeuren: hij is helemaal vers gebouwd, er zit een verfje op de muur, er liggen plavuizen (niet erg mooi maar wel handig met warm weer en ook weer goed gemaakt door het granieten aanrecht en vloer in de keuken) en er is een zit-wc, meestal water en vaak (om de dag ongeveer) stroom. En een hoop bouwpuin en – stof dus lekker soppen was wel nodig. Groot vereiste is wel de grootste maat Solex-hangslot die er maar te koop is in Kampala, de ECHTE en niet het soort dat op straat te koop is en na twee keer gebruiken het loodje legt. Inmiddels is dat na veel speurwerk dan ook present. Niet dat het hier erg onveilig is, maar de poort van de compound staat eigenlijk altijd open, en de alom heersende opvatting is dat mzungus geld hebben dus ik ben ‘ze’ maar voor. Op ‘mijn’ compound wonen trouwens zes van de elf (!) kinderen van de huisbaas en nog zes andere huurders, allemaal Afrikanen. Overigens vind ik het nog steeds opvallend hoe weinig blanken er in Kampala rondhobbelen en hoe relaxed iedereen is; op weg naar huis zijn er genoeg mensen om een praatje mee te maken.
Al met al zit ik hier na een weekje erg tevreden! Lekker om eindelijk een plekje te hebben dat echt van mezelf is. ’s Avonds is het makkelijk en veilig thuis komen, ook in het donker. Behalve als de stroom is uitgevallen, dan zie je echt geen hand voor ogen (donker Afrika, nietwaar ;-)) en is een zaklamp best handig om aanvaringen met muren of blijkbaar ineens aanwezige kuilen te vermijden…
Enige nadeel is dat het gazon met gras en bloemen nog op zich laat wachten: het was de bedoeling dat dit er zou komen als het andere huisje af was en dat is bijna het geval, maar meneer de landlord gaat in de andere hoek van de compound nog wat appartementjes bouwen, en pas als DIE er zijn (en ze gaan pas in de maak als er geld is), komt er groen… Nou ja dat was zijn leugentje aan mij, het mijne aan hem is dat ik natuurlijk nooit twee jaar ga blijven hier. Maar dat zal wel loslopen, we zijn tenslotte nog steeds in Afrika en iedereen doet hier andere dingen dan dat ‘ie zegt, en ik doe lekker net zo hard mee :-)
11 Januari 2007 - 09:58
Christel:
Hee Floor!
Dat ziet er eigenlijk heel erg goed uit! Gefeliciteerd! :-)
Liefs!
Chris -
11 Januari 2007 - 10:54
Sonia:
Looks nice! Really African too. And the view is pretty good as well. Glad you found a good place to stay, you mzungu :-) -
11 Januari 2007 - 12:02
Tirza:
Ziet er goed uit, leuk zeg. -
11 Januari 2007 - 14:10
Esther Vanuit Arusha:
Dat klinkt niet verkeerd meis! Ik ben inmiddels in onderhandeling voor m'n halfjaardurende volunteerpermit.. zodat ik nadat ik Kampala heb bezocht niet nog eens tanzania uithoef.. wel zo handig:) Hoop dat het allemaal beetje werkt! Dikke kus! -
11 Januari 2007 - 20:23
Koos:
Helaas kan ik niet op je house warming komen, maar ik drink er een lekker wijntje op. Proost en gefeliciteerd, Floor. -
11 Januari 2007 - 21:53
Hans:
Gefeliciteerd met je nieuwe optrekje. Ziet er erg mooi uit. Das een goed begin van het nieuwe jaar! -
11 Januari 2007 - 22:16
Mir:
wauw wat een prima optrekje. Nu al gezellig, maar er kunnen nog veeeeel meer kaarten bij ;-) Daar zullen we maar eens hard aan gaan werken. -
13 Januari 2007 - 10:09
Esther:
Toch heel wat gezelliger dan dat rieten hutje in de rimboe waar we zo bang voor waren :-) -
16 Januari 2007 - 19:16
Harry:
Dat heb je mooi voor elkaar. Gefiliciteerd! -
05 Februari 2007 - 17:26
Tessa:
Zie het kaartje hangen! Konijn veilig gearriveerd, afzender slaapt weer ;-)