Papo
Door: Floor
Blijf op de hoogte en volg Floor
11 Maart 2007 | Oeganda, Kampala
Over het afvalprobleem sprak ik al eerder, en om het een beetje te illustreren, verwijs ik je naar bijgaande foto’s van enkele ernstige vuilnisdumpplaatsen. Over een paar weken gaan de jongens van Papo (People against Poverty, de vuilnisophalers, zie daarvoor ook de foto’s. Af en toe zie je mijn witte kop er ook tussen), de community development workers van BCDP, de chief van Kampala City Council, Halima en ik elf dagen lang Banda in en zone per zone schoonmaken, uiteraard met hulp van de bewoners.
Ter voorbereiding, en vooral ook omdat sommige dumpplaatsen erger dan erg zijn (zoals in B4, waar de kermis TUSSEN het afval wordt opgebouwd…), zijn de Papo-jongens de afgelopen weken erg hard bezig geweest het afval te verbranden. Wat betekent dat ze letterlijk de hele dag in de brandende zon tussen de rook en halfvergane drek door brengen. En dan heb ik het nog niet over de stank gehad. Daarnaast is de Health Inspector (ook van City Council) langs geweest om met eigen ogen vast te stellen hoe ernstig de situatie is. Probleem is dat de gemeente onvoldoende middelen heeft om voor een fatsoenlijke afvoer van afval te zorgen, en uiteraard zijn het de sloppen waarop het eerst wordt bezuinigd. Toch lijkt het er op dat er in elk geval een dag per week een vuilniswagen langs gaat komen die twee ladingen vuil kan ophalen. Na die trips is er dan geen benzine meer, en moeten we wat anders regelen, in dit geval Papo. Die halen vuilnis aan de deur op en dumpen het op min of meer aangewezen vuilnisbelten, hoewel die toch stiekem eigenlijk een beetje illegaal zijn. Maar ja, wat moet je anders?! In elk geval wordt het vuil dan op vaste plaatsen verzameld.
Voordat het plan wordt geïmplementeerd moet er eerst nog worden gesproken met de verschillende landeigenaren, want die moeten toestemming voor een vuilnisbelt op hun land geven. Volgens chief is dat echter geen probleem. Doel van de schoonmaakactie is niet alleen een schonere en gezondere wijk (de stank is op sommige plaatsen momenteel niet te harden, je kunt je wel voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor de gezondheid van de bewoners), maar ook meer bekendheid voor Papo, zodat ze meer inkomsten krijgen en hun organisatie op een duurzame manier kan worden gerund.
Om het hele verhaal heen heb ik een projectvoorstel geschreven, zodat materialen voor de Papo-jongens kunnen worden aangeschaft. Want met de drieëneenhalve laars en halve kruiwagen die ze nu hebben, kun je geen wijk van 30.000 bewoners schoon krijgen. Dus, lieve Kidogo-donoren, jullie eerste sponsorgeld gaat niet naar een waterkiosk of een latrine, maar naar hulpmiddelen voor de mensen van Papo, die het smerigste werk van Banda verrichten en van wie ik denk dat ze het meer hebben verdiend dan BCDP, waar mensen alleen maar lopen te klagen en vervolgens op hun kont blijven zitten. Mocht je hier problemen mee hebben, dan hoor ik het graag, maar ik ga er van uit dat jullie vertrouwen in mijn beslissing hebben. Officieel valt afval onder ‘water and sanitation’, en dat is waar ik me aanvankelijk ook voor wilde inzetten, dus wat dat betreft zit ik goed :-)
Heel benieuwd of Banda ook daadwerkelijk schoner gaat worden; ik houd jullie op de hoogte van mijn eerste, eigen project hier (waarvan ik de resultaten overigens zelf ga monitoren om te zien of het op de langere termijn geslaagd is). Best spannend!
11 Maart 2007 - 15:03
Sonia:
We trust your judgement ;-)It seems this Papo guys work really hard, so the money is more than well deserved. Hope you don't get sun burnt, blondie ;-)
Liefs,
Sonia -
13 Maart 2007 - 08:51
Tirza:
Hele goede bestemming, je hebt natuuuurlijk full support van mij!! P.S. nieuwe foto?!